Gezond Werken Kinderopvang

Gezond Werken Kinderopvang

Werken in de kinderopvang sector heeft eigen uitdagingen, die de medewerkers dagelijks ervaren. Zoals een grote verantwoordelijkheid, zorgtaken die veel aandacht en energie vragen, gecombineerd met vaak fysiek (til)werk. Er zijn allerlei oplossingen denkbaar die in de dagelijkse praktijk veel knelpunten kunnen wegnemen en zorgen voor blijvend gezond werken. De tijd nemen om kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te laten doen, zoals kinderen begeleiden om zelf het (buiten)speelgoed op te laten ruimen,  kan al veel verschil maken.

Trainingen Gezond Werken voor KDV – BSO – PZ

Working Well biedt specifieke trainingen op maat aan voor kinderopvangorganisaties. Het team van trainers onder leiding van register bedrijfsfysiotherapeut Maurice Duivenvoorde is gericht op aantoonbare en blijvende optimalisering van werkhouding en ergonomische motivatie. De training kent een aanpak waarin de deelnemers kunnen ervaren om meer ergonomisch te werken. Veelal door meer bewust tijd te nemen voor zware fysieke handelingen. Bijvoorbeeld door het kind zelf de trap bij de commode op te laten klimmen voor het verschonen van een luier. Het is hiermee een activiteit en geen handeling. En komt hiermee de zelfstandigheid van het kind en de individuele aandacht voor het kind ten goede.

Training Omgaan met werkdruk/Plezier in je werk

Deze twee uur durende teamtraining gaat in op de onderwerpen die werkdruk kunnen geven. Daarbij wordt gekeken welke oplossingen er mogelijk zijn. De oplossingen liggen vaak binnen de persoon zelf (persoonlijke ervaring), de organisatie of het team. Er wordt ook aandacht besteed aan persoonlijke strategieën die kunnen dienen als compensatie.

 

zie ook:  Opleiding tot Ergocoach, specifiek voor Kinderopvang

 

zie ook:  Workshop en Aandachttraining, specifiek voor Kinderopvang

 • De praktijk bewijst dat de aanpak van Working Well werkt:

  Linda Houwaart, Ergocoach kindercentrum Kinderdreef in Sassenheim:

  “Het heeft me verrast op hoeveel aspecten van ons werk een ergonomisch verantwoorde aanpak effect heeft, veel meer dan ik verwacht had. Het gaat niet alleen om een goede werkhouding, maar ook om goed meubilair. Ik heb veel opgestoken van de training, en daarmee kan ik mijn collega’s als ergocoach de goede adviezen geven. Heel belangrijk is dat de trainers ook op locatie komen kijken om tot specifieke oplossingen te komen. Ook voor de kinderen heeft gezond werken positief effect. De grotere peuters tillen we niet op, maar we laten ze bij ons op schoot klimmen. Ze mogen ook veel zelf doen, speelgoed opruimen, een vaatwasser inruimen; ze vinden het leuk actief bij het werk betrokken te worden.”

  Sandra Goedhart, locatiemanager kindercentra Opaaltje en Tante Til in Hoofddorp:

  “Het is gewoon heel fijn dat we de training Gezond Werken gehad hebben. In de eerste plaats omdat we nu goed til-technieken hanteren en bewust en zorgvuldig met ons lichaam omgaan. Maar we hebben ook geleerd aandacht te besteden aan signalen dat de werkdruk te groot is, en direct te werken aan oplossingen. Doordat wij alert zijn op gezond werken, is er minder ziekteverzuim. De kinderen zijn er heel gevoelig voor dat de pedagogisch medewerkers ontspannen optreden; daar voelen ze zich prettig bij, en dat brengt rust in de groep.”

  Sabine Lemmers, leidinggevende kindercentrum Krullevaar in Leiden

  “Ons hele team van dertien pedagogisch medewerkers heeft een training van Gezond Werken gevolgd. We zijn er erg positief over, want we hebben er in de praktijk veel voordeel van. Er wordt bewuster gekeken naar het materiaal waarmee we werken, we zijn alert op het voorkomen van rugklachten en verkeerd tillen, en als er een ergonomisch probleem is wordt er een oplossing gezocht in overleg met onze Ergocoach. Zo neemt het plezier in het werk toe. Door de training zijn wij niet alleen alert op ergonomische verbeteringen, maar ook voor de kinderen is het goed; als je ze leert een trapje bij de commode op te klimmen voor het verkleden, spaar je niet alleen je rug, maar het draagt ook bij aan zelfredzaamheid van de kinderen.”