Aandachttraining – Mindfulness
Wat is mindfulness?
De term mindfulness kom je overal tegen: in boeken, tijdschriften en op internet. Mindfulness is ín. Daardoor lijkt het of het om een totaal nieuwe inzicht gaat. Maar dat is niet het geval; het begrip is al eeuwen geworteld in de boeddhistische psychologie. Dat het juist nú zo populair is, is wel begrijpelijk.
We hebben het meer dan ooit druk, leiden een hectisch en vaak overactief leven, zowel thuis als op het werk. De aandacht raakt daardoor versplinterd. En we leven niet in het hier en nu, waardoor we activiteiten gericht en met volle aandacht kunnen verrichten. Met mindfulness kun je daarin verandering brengen. Het is een manier om alles met aandacht te doen, wat je ook doet. Hierdoor kun je effectiever werken, zonder steeds afgeleid te worden en met minder stress.
Mindfulness trainingen en workshops
Working Well verzorgt Mindfulness workshops en trainingen. De mindfulnesstraining is een vaardigheidstraining. Je leert je aandacht te richten. Het is zoals bij elke nieuwe vaardigheid die we aanleren; iedereen kan het leren, maar in het begin vereist het oefening en inzet. Tijdens deze trainingen leer je helderheid en overzicht te scheppen in je dagelijkse werkzaamheden.
Toename concentratie
Je leert je concentratie te verbeteren en alert te worden op afleidende gedachten. Daarnaast leer je met aandacht te luisteren en te communiceren in allerlei werksituaties. Ook stress- en vermoeidheids signalen leer je beter te herkennen. Zo kun je beter herstellen van stress, leer je rustmomenten te creëren. En met volle aandacht in het nu te werken en meer te genieten. Deelnemers krijgen praktische opdrachten voor in de werksituatie en oefeningen voor thuis. Working Well werkt hiervoor samen met de ervaren mindfulness trainer Ida Tuinhof. Zij is gecertificeerd MBSR Trainer en lid van de beroepsvereniging VMBN.
Wetenschappelijke onderbouwing
Uit wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek blijkt dat Mindfulness in de werksituatie leidt tot:
Toename Mindfulness vaardigheden en vermindering in waargenomen stress (Klatt en collega’s – 2008); Verbeteringen in geestelijk welzijn en meer acceptatie en vermindering van disfunctionele gedachten (Flaxman en Bond – 2006) en afname psychische problemen en medische symptomen (Williams – 2006)