Vijf gouden tips om prettig thuis
te werken op je laptop

Gezond werken: ook thuis

Zorg voor een goede werkhouding

Voor ontspannen schouders zorg je dat je onderarmen op de tafel rusten tijdens typen & muizen. Heb je geen bureaustoel, leg zo nodig een kussen op je eetkamerstoel om hoger dit voor elkaar te krijgen. Ga zitten en check of je onderarmen op de tafel kunnen rusten zonder je schouders op te trekken. Hierdoor blijven je schouders ontspannen. 

Plaats een verhoging (stevige schoenendoos o.i.d.) onder je voeten als je weinig steun hebt.

Check of je genoeg steun in je onderrug hebt, vul het zo nodig op met een klein kussentje of iets anders.

Zet je beeldscherm hoog zodat de bovenrand 10 cm onder ooghoogte is.

Dit om je nek niet te zwaar te belasten. Werk je met een laptop, verhoog hem dan met een laptopverhoger, maar als je die thuis niet hebt is een stapel boeken ook prima. Hiervoor zijn wel een los toetsenbord en muis nodig. Je kunt je laptop ook aansluiten op een groot beeldscherm (die je natuurlijk ook op ooghoogte hebt neergezet). Extra tip voor 45 plussers: Een leesbrilletje kan heel handig zijn om niet te dicht op de laptop te hoeven zitten.

Neem regelmatig pauze, ieder uur!

Ga echt van je werkplek af, beweeg even (7-minuteworkouts zijn nu heel populair). Door de pauzes blijf je mentaal fitter en werk je effectiever.

Neem voldoende ontspanning

Geniet echt van je koffie, loop even naar buiten, met een andere focus: luister naar de vogels en kijk even in de verte zodat je ogen ontspannen.

Wissel je houding af

Afwisseling van houding kun je ook bereiken door staand te werken en je laptop op een boekenplank, barblad of statafel te zetten.

  • Persoonlijk advies?

    Neem contact op met bedrijfsfysiotherapeut Maurice Duivenvoorde, per e-mail: duivenvoorde@workingwell.nl of bel 06-48150730.

    Ik ben niet gebonden aan leveranciers van ergonomische producten, ik geef onafhankelijk advies.

    Nu tegen gereduceerd tarief 65 euro per werkplekadvies via beeldbellen, inclusief verslag om het nog eens na te kunnen lezen.